Saumaset Oy

 

Ajankohtaista

Elastisten saumausmassojen ylimaalaus alkydimaaleilla.

Usein kellarin lattiat tai autotallit maalataan alkydi maaleilla, Betolux ym.

Jos lattian/seinänrajat  on saumattu polyuretaanipohjaisella saumausmassalla, alkydimaali ja liuotinpohjaiset maalit  eivät yleensä
sovellu sauman ylimaalaamiseen.

Kyseinen maali jää sauman pinnassa nihkeäksi tai se ei kuivu lainkaan.

Elastiset saumausmassat on kehitetty kestämään ilman päällemaalausta.

Jos päällemaalaus kuitenkin halutaan ulkonäkösyistä tehdä, turvallisinta on antaa saumausmassan kuivua kokonaan ja kunnolla ennen päällemaalausta. Muuten lopputuloksena voi olla ikuinen kärpäspaperipinta, kun sekä saumausmassan, että maalin kuivumisreaktio on häiriintynyt puolituoreiden tuotteiden reagoidessa keskenään. Myös tästä johtuvat värivirheet ovat mahdollisia.

Kärpäspaperi-ilmiön kannalta vesiperustaiset dispersiomaalit, akrylaatit ("lateksimaalit") ovat kokemuksen mukaan turvallisempia kuin orgaanisia liuottimia tai öljy-yhdisteitä (esim. alkydi- tai pellavaöljy) sisältävät tuotteet. Myös kovettajakomponentin sisältävien 2K-maalien/pinnoitteiden kanssa on syytä olla erityisen varovainen.

Jos kuitenkin halutaan maalata sauma liuotinpohjaisella maalilla on maali erotettava sauman pinnasta esim. lateksipohjaisella maalikäsittelyllä.

Jokaisella valmistajalla on sen lisäksi lopputuotteelle omat reseptinsä ja variaationsa, jotka voivat kääntää ko. raaka-aineelle totutut ominaisuudet ihan toisenlaiseksikin. Elastisen saumausmassan ja maalin yhteensopivuus on syytä aina tarkistaa maalitehtaan ohjeista ja saumausmassan valmistajan ohjeista.

Epävarmoissa tapauksissa tulee tehdä koemaalaus maalin ja saumausmassan yhteensopivuuden varmistamiseksi.  Kannattaa myös muistaa, että paksulla/kovalla maalikalvolla tehty päällemaalaus lisää merkittävästi elastisen sauman halkeilun riskiä. Silikonihartsia sisältävä maali taas imeytyy betonin huokosiin ja voi aiheuttaa ongelmia saumausmassan tartunnan
pitävyydelle.

Sisä-RYL 2013 Saumaus-lukuun on päällemaalauksesta kirjattu:

"Saumausmassan tulee olla päällemaalattaessa täysin vulkanoitunut, jotta maalin ja saumausmassan välillä ei tapahdu haitallisia reaktioita, joiden vaikutuksesta maali voi esimerkiksi jäädä tahmeaksi. Maalauksessa noudatetaan saumausmassan ja maalin/pinnoitteen valmistajan ohjeita"

Copyright © 2001 - 2024 Saumaset Oy
Saumaset Oy
Puh. (08) 470 502
saumaset@saumaset.fi
www.saumaset.fi
Y-tunnus: 0952019-2