Saumaset Oy

 

Ajankohtaista

Märkätilojen silikonisaumat

Laattasaumoissa laasti korvataan joustavalla, elastisella saumausmassalla kaikissa niissä paikoissa joissa saumaan saattaa kohdistua liikerasitusta. Tällaisia kohtia ovat ainakin seinien nurkat, lattianrajat sekä kalusteiden ja läpivientien ympärykset. Märkätilojen laatoitusten yhteydessä sovelias joustava saumausaine on homesuojattu silikonisaumausmassa.

Suomessa yleisimmin käytetyt saniteettisilikonityypit ovat hapan (etikkahappopohjainen) ja neutraali (yleensä alkoksipohjainen) silikonimassa. Molemmat tuotetyypit ovat laadukkaasti tehtyinä käyttökelpoisia märkätilojen saumoihin. Neutraalisti kovettuvien silikonilaatujen etuna on tuoreen massan miedompi haju. Ne eivät myöskään aiheuta korroosiota metallipinnoille.

Vedeneristeiden toimittajat saattavat antaa ohjeita käytettävän silikonin tyypistä. Tärkeintä on varmasti käyttää pesutiloissa laadukasta, homesuojattua, ISO-normien mukaista silikonisaumausmassaa.   
Homesuojauksesta puhuttaessa on  huomioitava, että silikoniin lisätty mikrobien kasvua estävä aine on tyypiltään sellainen, että sen teho heikkenee ajan myötä. Ja mitä useammin silikonisauma huuhtoutuu pesuvedessä, sitä nopeammin suojauksen teho laskee. Silikonikumi itsessään ei ole erityisen herkästi homehtuvaa, mutta sen pinnalle varsinkin pesutiloissa kerääntyvä lika ja kosteus tarjoaa lämpimissä olosuhteissa hyvän kasvualustan mikrobeille, ja kerran vauhtiin päässyt kasvu pystyy värjäämään myös silikonisauman mustilla laikuillaan. Ongelmilta vältytään, kun sauma muotoillaan oikealla tavalla hieman puolipyöreäksi siten, että vesi ei jää seisomaan silikonisauman päälle. Lisäksi sauman kunnon tarkkaileminen ja ajoittainen puhdistaminen yhdessä hyvän ilmanvaihdon kanssa pitää tummat laikut loitolla.  Mikrobien elämänfilosofia kun on hyvin yksinkertainen: ne tarvitsevat kasvaakseen kosteutta, lämpöä ja sopivaa ravintoa. Jos nämä kolme tekijää ovat tarjolla, jonkintyyppistä "hometta" esiintyy aina. Poistamalla yhdenkin tekijän näistä kolmesta, mikrobien kasvu pysähtyy. Tartuntapinnoiltaan irronnut, tai mustia pilkkuja kasvava silikonisauma kertoo siis välittömästä uusimisen tarpeesta.     

Vaalean silikonisauman tummuminen on lähinnä esteettinen ongelma. Julkisissa tiloissa lattioiden liikuntasaumojen likaantuminen on aika yleistä. Lattianhoitokone ei pysty pitämään saumaa puhtaana vaan jättää hieman pesuvettä sauman pintaan joka värjää sen tummaksi. Astetta vakavampia murheita aiheuttaakin sitten sauma, joka vaikkapa suihkutilan lattia- ja seinäpinnan rajassa "vuotaa" tartuntapinnoiltaan, ja päästää lävitseen vettä allaoleviin rakenteisiin. Tällöin on kysymys rakennusvirheestä: silikonisauma kun on tarkoitettu esimerkiksi keraamisen laatoituksen saumojen viimeistelyyn, ulkonäköä antamaan, ja estämään veden suora valuminen laatoituksen taakse. Se ei kuitenkaan saa olla nurkkakohdan ainoa vedenpitävä kerros, vaan laatoituksen alla tulee ehdottomasti olla varsinainen rakenteellinen vedeneriste, joka kulkee yhtenäisenä kerroksena myös saumapintojen alla.

Copyright © 2001 - 2024 Saumaset Oy
Saumaset Oy
Puh. (08) 470 502
saumaset@saumaset.fi
www.saumaset.fi
Y-tunnus: 0952019-2